Rozšiřujeme tým kvůli AWS

Rozšiřujeme tým kvůli AWS

18. 1. 2024 | Ing. Tomáš Hojgr, MBA | majitel

Posouváme své klienty do AWS a proto rozšiřujeme tým. Je to fakt kupa práce a učení, co nás čeká. A v současném týmu na to není tolik prostoru, koli je potřeba. Proto tým rozšíříme. O někoho, kdo bude mít na starosti jen to. A někoho, kdo ulehčí současným vývojářům, aby se mohli všichni věnovat kromě zakázek i posunu do cloudu.

Aktuální pozice jsou zde. Nejvíc nás pálí JS/AWS vývojář a PHP programátor, spolu s kodérem / frontenďákem (alespoň na parttime).

Aktuální stav je ten, že eshopy mají admin a veřejnou část.

 

  1. Admin bývá komplexní informační systém, na kterém běží všechno možné. Nejednomu zákazníkovi řídí celou firmu.
  2. Veřejná část je "jen" eshop krmený daty z administrace, který ji zpět krmí objednávkama.

 

Admin necháme, kde je

Admin je monolit. Běží na managed serverech od VShostingu. Dává to tak prozatím smysl a ještě nějakou dobu to tak necháme.

Když admin spadne, je to nepříjemné, ale nic zásadního se neděje. Zato je spolehlivý. Jsou to komplexní systémy a začít s cloudem tím, že tam přesuneme admin, by byl hazard s podnikáním našim, i našich zákazníků.

Populární lift&shift je z mého pohledu hazard. Monolit napsaný na managed servery se nějak přesune do cloudu. A když už tam bude, nezbude, než se věnovat tomu, aby to běželo. Takže to získá max pozornosti i zdrojů a všechno ostatní jde stranou. Riziko, hazard, stopka rozvoji, vše co má ruce a nohy musí řešit cloud. A přinos pro admin malý. Do toho nejdeme.

Jsou to kompexní systémy. A že jsou napsané ve známé technologii, kde přesně víme, jak se chová, kam sáhnout, máme mraky nachozených postupů, je základem pro jejich stabilitu, kvalitu, dlouhodobou udržitelnost. Cloud zatím tak moc neznáme, abychom tam dali komplexní věc. V ČR jsou těch lidí jednotky, kteří můžou v klidu prohlásit, že by si na to troufli. Je to prostě zatím příliš mladá technologie (myslím serverless).

Eshop chceme v AWS

Veřejný eshop má ale úplně jiné nároky. Není zdaleka tak komplexní, jako admin. Vyžaduje CDN, škálování, rychlost. Cloud je přesně to ono.

Proto s veřejnýma eshopama přecházíme na cloud native. Microservices, hydratace JS. Upustili jsme od nutnosti fungovat i bez clientside JS.

Chceme statické HTML v S3. Předtím CDN. Obsluhu v JS. Aktualizaci dat life přes fronty a workflow, atp. API pro veřejné eshopy rovněž v AWS.

Těšíme se, že to bude rychlé a vždy dostupné.

Hledáme na to lidi

No a teď na to hledáme lidi. Tak jestli tě to zaujalo. Jestli myslíš, že tě to posune spolu s náma. Nebo že máš chuť posunout jednu českou firmu tímto směrem. Tak se těšíme, že se nám ozveš.

O Autorovi: Ing. Tomáš Hojgr, MBA

Ing. Tomáš Hojgr, MBA

Podnikám od roku 2001 a celou dobu se věnuji tvorbě eshopů a jejich propagaci. Studoval jsem informatiku, podnikání, marketing, a baví mě pracovat na projektech, kde se technologie prolíná s obchodem. Mám rád čundry, četbu, technologii, cestování, offroady, motorky a víkendy trávím obvykle na chalupě v Nízkém Jeseníku, poblíž Libavé.

Facebook Twitter LinkedIn Google+