Provoz Pohody v Cloudu je nejlepší! Proč?

Provoz Pohody v Cloudu je nejlepší! Proč?

28. 1. 2015 | Ing. Tomáš Hojgr, MBA | majitel

 

Provoz Pohody v cloudu je nejlevnější řešení, velmi bezpečné, stabilní a rozšiřitelné. Přesto jej firmy zatím využívají málo.

Kde provozovat Pohodu

Pojďme nyní srovnat jednotlivá řešení, kde lze Pohodu provozovat.

Provoz Pohody na notebooku

Oblíbený způsob u malých eshopů. Začínajících, kde je jediný majitel, který cestuje, chodí do práce, a nosí sebou notebook. Když notebook zapne, klikne na ikonu na ploše a přenesou se mu objednávky, zaktualizují sklady, ceny, atp.

Klady

  • Mobilní řešení - Pohoda je po ruce, kdekoliv jste. Ale to lze i u cloudu přes vzdálenou plochu, stačí mít po ruce internet.

Zápory

  • Nebezpečné – Možná ztráta dat. V praxi jsou notebooky velmi špatně zálohované a při jeho ztrátě, poškození, nebo odcizení, jsou data z Pohody nenávratně ztracena. Data v coudu jsou pravidelně zálohovaná.

  • Nebezpečné – Možný odposlech dat. Většina majitelů notebooků běžně využívá veřejnou wifi (kavárny, restaurace, obchodní centra), kterou lze snadno odposlouchávat. Vše, co z notebooku na internet přenesete přes veřejnou wifi, vám lze zcizit/zkopírovat. Vzdálená plocha do cloudu je vždy vysoce zabezpečená.

  • Nebezpečné – Možnost zcizení notebooku. V případě zcizení notebooku jsou data ztracena. Navíc je může konkurence přímo zneužít. Uvidí dodavatele, nákupní ceny, kontakty na zákazníky. Zaheslovaný notebook nic neřeší, heslem projde začínající hacker za 2 minuty. Anebo vám vytáhnou disk. Řešením je šifrování disku, které většina majitelů notebooků zapnuté nemá.

Provoz Pohody na počítači/serveru v kanceláři

Na nějaký počítač v kanceláři se nainstaluje Pohoda, v horším případě je to počítač např. sekretářky, která na něm celý den pracuje. Na tento počítač pak přistupují další kolegové přes firemní síť.

Je to nejčastější způsob provozu Pohody, přestože je nejdražší a přitom nebezpečný.

Klady

  • Falešný pocit kontroly – kdysi platilo, že co máte fyzicky u sebe, to je v bezpečí. Je to vaše. Máte to pod kontrolou.

Zápory

  • Drahý počítač – musíte koupit počítač, na kterém to poběží. Ikdyž to nainstalujete na počítač k sekretářce, nemůže to být počítač za pár korun.

  • Drahý správce – platíte IT specialistu, který se o to stará. Aktualizuje. Opravuje. A všechno dělá jen pro vás, takže neušetříte rozložením nákladů mezi více firem se stejnými požadavky.

  • Nespolehlivé opravy – v kanceláři nikdo neřeší prevenci. Takže až se to pokazí, tak se čeká, až to někdo spraví. V cloudu se věnují prevenci a umí vyměnit/opravit věci rychle, včas, bez výpadku.

  • Nespolehlivý počítač – když je to na počítači sekretářky, budete ji muset naučit počítač po práci nevypínat, což se ne vždy podaří. A s vypnutým počítačem se eshop nemá jak spojit.

  • Nespolehlivé připojení – kancelář bude vždy připojena k interentu horším způsobem, než cloudová serverovna. Cloud má připojení přes více poskytovatelů, záložní připojení, vše je dimenzováno na vysokou rychlost připojení. Z kanceláře se připojení může sekat, vypadávat, být pomalé, přenos dat mezi eshopem a Pohodou proto bývá pomalý.

  • Nebezpečné zálohování – ve většině firem nemají zálohování. A kde jej mají, zapomínají kontrolovat, že se zálohy opravdu tvoří a že je lze použít. Zpravidla se na chybu zálohování přijde, až je záloha potřeba, a ona nefunguje. V cloudu probíhá zálohování do několika fyzicky oddělených lokalit a zálohy jsou pravidelně ověřovány.

  • Nebezpečné vůči fyzické krádeži – je snadné vylomit jeden zámek, vykrást kancelář, odnést ten počítač s Pohodou. Do serverovny se dostanete po prověření ochrankou, pokud tam vůbec dostanete oprávnění ke vstupu. Hlídá to ochranka 24/7/365. Vícenásobné jištění fyzického přístupu, bezpečnostní kamery, atp.

  • Nebezpečné vůči vzdálené krádeži – Kolik toho umí váš IT specialista? Zabezpečí server dostatečně, aby nebyl napadnutenlný/vykradnutelný přes internet? Do každého serveru se hacker dostane. Ale je rozdíl, kolik překážek tam umí správce IT tomu hackerovi nastražit. V cloudu se na to specializují a mají bezpečnost na vysoké úrovni.

Provoz Pohody v Cloudu

U firmy, která se specializuje na správu Pohody v cloudu, si objednáte provoz Pohody v Cloudu. Oni mají své servery v serverovně, bezpečné, rychlé, zálohované. Na ně nainstalují Pohodu, naimportují vaše data z vaší současné Pohody, přidělí vám přístupy.

Vy pak z jakéhokoliv počítače, Windows, Mac, Linux, cokoliv, přistupujete ke své Pohodě v cloudu přes vzdálenou plochu, jako byste měli tu Pohodu na svém počítači. Potřebujete jen přístup k interentu.

O provoz se nestaráte, nezajímají vás opravy serveru, aktualizace dělají za vás, hlídají bezpečnost, zálohují. V případě potřeby jen objednáte obnovu dat ze zálohy, zřízení nového přístupu pro nového kolegu, atp. Ale tím vaše starosti končí.

Zápory

  • Připravíte o přivýdělek místního ajťáka

Klady

  • Pravidelné cashflow – provoz vás stojí každý měsíc stejnou částku a nečekají vás nečekané výdaje za pokažený harddisk, dlouhý zásah IT spealialisty, atp. Doporučit můžu např. iPodnik, který používáme také. iPodnik

  • Nízké náklady – Provoz Pohody v Cloudu pro tři uživatele nás stojí kolem 1 tisíce kč/měs. Oproti tomu počítač by vás vyšel na 20tis. jednorázově, 5tis. za prvotní instalaci, 1tis. za každou hodinu zásahu/aktualizace/opravy. K tomu další počítač na zálohování, diskové pole doma, nebo v kamarádově firmě kvůli zálohování pro případ požáru, atp… A náklady bez cloudu rostou.

  • Vysoká bezpečnost – kvalitní firewally, aktualizovaný sw, dohled špičkových odborníků. Server nejde napadnout fyzicky a odnést jej, napadnout jej přes internet je obtížné a hackerům nebude stát za to napadat cloudové servery kvůli běžné firmě.

  • Rozšiřitelnost – přibylo zaměstnanců, produktů…? Objednejte vyšší verzi Pohody, ale navýšení výkonu řešit nemusíte. Prostě požádáte o více výkonu a hotovo. Oni jen přepnou zatržítko a místo jednoho procesoru vám jich přiřadí třeba pět.

  • Spolehlivé zálohování, neřešíte opravy, spolehlivé připojení, bez nákladů na správce, …

Závěrem

Cloud prostě funguje a nemusíte nic řešit. Máte to spolehlivé a bez starostí.

Eshop taky provozujete na serveru, kam patří, a ani vás nenapadlo mít ho v kanceláři pod stolem ;-)

 

O Autorovi: Ing. Tomáš Hojgr, MBA

Ing. Tomáš Hojgr, MBA

Podnikám od roku 2001 a celou dobu se věnuji tvorbě eshopů a jejich propagaci. Studoval jsem informatiku, podnikání, marketing, a baví mě pracovat na projektech, kde se technologie prolíná s obchodem. Mám rád čundry, četbu, technologii, cestování, offroady, motorky a víkendy trávím obvykle na chalupě v Nízkém Jeseníku, poblíž Libavé.

Facebook Twitter LinkedIn Google+